Talking New York --- New Yorkで見つけた英語

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豆腐スクランブルは、「外はカリカリ、中はふっくら」!

ニューヨークタイムズには、料理のレシピのサイトがあります。


豆腐はすっかり国際的な料理の素材になりました。油揚げと高野豆腐は人気がありませんが、白いTofuは健康、ダイエットブームと重なってかなり人気があります。しかしできあがった料理にその白い姿はなく、日本人の思いも付かない使い方になっています。試してみますか?


豆腐スクランブルのレシピを載せますので、是非作って見てください。


レシピと画像はこちらからです。⇩
Tofu Scramble Recipe - NYT Cooking




Tofu Scramble
By Ali Slagle




This quick scramble is a combination of flavors and textures that will surprise and delight tofu-lovers and doubters alike. Soy sauce, turmeric and cumin provide bold seasoning, while searing the block of tofu on both sides before breaking it up yields plenty of crispy bits as well as tender ones.


豆腐がすきな人もそうでない人も、この手早くできる炒め料理の、豆腐の味わいと食感のコンビネーションに驚いて楽しめるでしょう。醤油、ターメリック、クミンでしっかり味付けし、両面を焼いてからほぐすと、外はカリカリ、中はふっくらした豆腐がたっぷりできます。
You can add cooked vegetables, leafy greens, beans, cheese or nutritional yeast with the scallions in Step 4, though you may want to increase the seasoning depending on the amount of extras you add. You can also swap in hot sauce, mustard or tahini for the soy sauce and play around with spice combinations, but don’t skip the splash of water — it helps the tofu soak up all the flavors. Serve with toast, tortillas, salad or breakfast potatoes.


加熱した野菜や葉物野菜、豆類、チーズ、栄養酵母などをステップ4で使うネギと一緒に、加えてもよいですが、加えるものの量によって調味料を増やすとよいでしょう。また、醤油の代わりにホットソース、マスタード、タヒニを加えて、スパイスの組み合わせを変えることもできます。でも水を切るのを忘れないでくださいね。こうすることで全ての味わいがトウフの中に閉じ込められるのです。トーストやトルティーヤ、サラダ、朝食用のポテトと一緒にどうぞ。



INGREDIENTS
材料


Yield: 4 servings
4人分


1(14-ounce) block firm or extra-firm tofu
もめん豆腐(しっかりした豆腐、かなり固くまとまっている豆腐)14オンス(約400g1丁


1tablespoon low-sodium soy sauce or tamari
減塩しょうゆ、またはたまりしょうゆ大さじ1


½teaspoon ground turmeric
ターメリック小さじ½


½teaspoon ground cumin
挽いたクミン 小さじ½


Kosher salt and black pepper
コーシャーソルトとブラックペッパー


2tablespoons canola oil
キャノーラ油 大さじ2


2scallions, trimmed and thinly sliced
先を切り落としたネギ2本を薄切りにしておく


PREPARATION
準備


Step 1


Cut the block of tofu in half horizontally as you would a hamburger bun. Pat both pieces dry and wrap in paper towels. If time allows, press the tofu by placing a cast-iron skillet or other heavy object on top of the wrapped tofu for about 30 minutes. (This helps remove moisture so the tofu retains its shape better during cooking.)


豆腐のブロックを、ハンバーガーのバンズと同じように横半分に切ります。どちらも軽くたたくようにして水気を拭き取り、ペーパータオルに包みます。時間があれば、包んだ豆腐の上にフライパンなどの重しをのせて30分ほど置きます(こうすることで水分が抜け、調理しても豆腐の形が保たれます)。



Step 2


In a measuring cup or bowl, combine the soy sauce, turmeric and cumin with 2 tablespoons water.

計量カップまたはボウルに、しょうゆ、ターメリック、クミンを入れ、水大さじ2を加えて混ぜます。



Step 3


Unwrap the tofu and season on all sides with salt and pepper. Heat the oil in a medium skillet over medium-high. Add the tofu blocks and cook until golden brown and crisp on the bottom, 3 to 4 minutes. Flip the tofu and cook until golden brown and crisp on the other side, another 3 to 4 minutes. If the tofu is emitting water, hold the tofu with a spatula and pour the water out of the pan.


豆腐を取り出して、塩・こしょうで全ての面に下味をつける。中型のフライパンに油をひき中火で熱する。豆腐を入れ、底がきつね色になってカリッとなるまで3~4分焼く。豆腐を裏返し、もう片面がきつね色になるまで3~4分焼く。豆腐から水が出ている場合は、ヘラで豆腐を押さえ、フライパンから水を流す



Step 4


Lower the heat to medium. Using a spatula or wooden spoon, break up the tofu into chunks. Add the scallions and the seasoning mixture and cook, stirring and continuing to break up the tofu, until absorbed, about 2 minutes. Serve immediately.


火を弱めて中火にする。ヘラや木べらで、豆腐をほぐす。ネギと、混ぜ合わせた調味料を加え、豆腐を崩しながらかき混ぜ、水分がなくなるまで約2分煮る。出来たてをお召し上がりください。



レシピには、独特の単語や言い回しが使われています。英文と日本文の表現にアンダーラインを引いてみましたので、その表現の違いを楽しんでね。


トウフの水気をしっかりとることがポイントですね。あとは、結局すきな野菜と一緒に好きな調味料で炒めればいいってことですね。ウェイパーを教えてあげたいわ。(^_^)



これで味付けして、最後にお醤油をさっと回してかける。これはMisTy風。


Englishラボ
MisTy

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