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ニューヨークタイムズ一押しのクリスマス料理はこれ!

ブログで、「ミンスパイ」のことをとりあげましたが、今日はニューヨークタイムズの「クッキング」のページから、クリスマス料理をご紹介したいと思います。


作るのは、Caramelized Shallot Pasta"(トマト煮のエシャロットパスタ)です。今年のフードトレンドのランキングのトップです。


キャラメル味ではありません。カラメルのように煮詰めた、という意味です。




こちらからの転載です。⇓
Caramelized Shallot Pasta Recipe - NYT Cooking


Caramelized Shallot Pasta  
エシャロットをからめたパスタ
By Alison Roman


YIELD4 servings    4皿分
TIME40 minutes    調理時間40分



INGREDIENTS   材料


¼ cup olive oil
オリーブオイル1/4カップ
(注:アメリカの1 Cupは237ccです。)


6 large shallots, very thinly sliced
大きいシャロット(エシャロット)6本を薄く切っておく


5 garlic cloves, 4 thinly sliced, 1 finely chopped
ニンニク5片、4つは薄くスライスし、1つは細かく刻んでおく


Kosher salt and freshly ground black pepper
粗塩と挽きたてのブラックペッパー


1 teaspoon red-pepper flakes, plus more to taste
唐辛子フレーク小さじ1(プラス仕上げに必要な分)


1 (2-ounce) can anchovy fillets (about 12), drained
アンチョビの身(約12匹分)一缶(2オンス)。汁を切っておく


1 (4.5-ounce) tube or (6-ounce) can of tomato paste (about 1/2 to 3/4 cup)
トマトペーストのチューブ1本(4.5オンス--約130g)あるいはトマトの缶詰(ペースト状)1缶(約6オンス---約170g)---(1/2から3/4カップ)


10 ounces pasta
パスタ10オンス(283g)


1 cup parsley, leaves and tender stems, finely chopped
パセリ(葉の部分と柔らかい茎を細かく刻んだもの)1カップ
  
Flaky sea salt
(粗)シーソルト


Preperation   手順


Step 1
Heat olive oil in a large heavy-bottomed Dutch oven over medium high. Add shallots and thinly sliced garlic, and season with salt and pepper. Cook, stirring occasionally, until the shallots have become totally softened and caramelized with golden-brown fried edges, 15 to 20 minutes.


大きくて底がどっしりしているダッチオーブン(鉄鍋)にオリーブオイルを敷いて中火にかける。エシャロットと薄切りのニンニクを入れ、塩コショウで味付けする。エシャロットの全体がしんなりして、端がきつね色になるまで、具合を見ながら15分から20分炒める。


Dutch Oven の一種 (ル・クルーゼもOK) ↑


Step 2
Add red-pepper flakes and anchovies. (No need to chop the anchovies; they will dissolve on their own.) Stir to melt the anchovies into the shallots, about 2 minutes.


唐辛子フレークとアンチョビを加える。(アンチョビはそのままでよい。自然にくずれます。)アンチョビとエシャロットがしっかり混ざり合うまで約2分炒める。


Step 3
Add tomato paste and season with salt and pepper. Cook, stirring constantly to prevent any scorching, until the tomato paste has started to cook in the oil a bit, at the edges and going from bright red to a deeper brick red color, about 2 minutes. Remove from heat and transfer about half the mixture to a resealable container, leaving the rest behind. (These are your leftovers to be used elsewhere: in another batch of pasta or smeared onto roasted vegetables, spooned over fried eggs or spread underneath crispy chicken thighs.)


トマトペーストを入れて塩コショウで味付けする。トマトペーストがオイルになじみ、最後にはやかな赤い色が煮詰まって濃いレンガ色になるまで焦げないように混ぜながら約2分間炒める。鍋を火からおろし、約半量を口がしっかり閉まる容器に入れ、あとの残りは、そのまま置いておく。(どんな場合にも重宝しますよ。またパスタにかけてもいいし、焼き野菜に塗ってもいいし、卵の焼いたのにのせたり、カリカリに焼いたチキンなんかの下に置いてもいい。)




fried eggsはこれです。



半量をこうやってとっておくと便利。



Step 4
To serve, cook pasta according to package instructions in a large pot of salted boiling water until very al dente (perhaps more al dente than usual). Transfer to Dutch oven with remaining shallot mixture (or a skillet if you are using the leftover portion) and 1 cup pasta water. Cook over medium-high heat, swirling the skillet to coat each piece of pasta, using a wooden spoon or spatula to scrape up any bits on the bottom, until pasta is thick and sauce has reduced and is sticky, but not saucy, 3 to 5 minutes.


充分なお湯を沸かして塩を入れ、パスタのパッケージに書いてある時間通りにアルデンテになるまで(普通よりちょっと固めがいいかも)ゆでる。半量のエシャロットの入っているダッチオーブン(あるいは残しておく半量も使うならフライパンにそれを移して)パスタをゆでたお湯を1カップ入れる。中火にして、フライパンを回しながら、パスタが全体にからませる。木のスプーンかスパチュラを使って、底に残ったソースをしっかりからめる。パスタがねっとりしてきて、ソースが煮詰まり、パスタにからまるまで、3分から5分。水気を残さないように。


Step 5
In a small bowl, combine parsley and finely chopped garlic clove, and season with flaky salt and pepper. Divide pasta among bowls, or transfer to one large serving bowl, and top with parsley mixture and a bit more red-pepper flakes, if you like.


小さなボウルにパセリと細かく刻んだニンニクを入れ、塩とコショウで味付けする。お皿にパスタを取り分けるあるいは大きなボウルに移し、トップにパセリとニンニクを混ぜたものを置く。お好みでほんの少し唐辛子フレークを乗せる。


ニューヨークタイムズによると、このパスタは、


"The Tomato-y, Shallot-y Pasta You Didn’t Know You Wanted"
「欲しかったけど分からなかったトマトっぽくって、エシャロットっぽいパスタ」


なんだそうです。


ねっとりした舌ざわりが太い焼きそばとか、焼うどんに似ているのかもしれません。結構日本人好みかもしれませんよ。

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MisTy

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